Leerlingen experimenteren met bouwrobot"De leerlingen van de opleiding bouw van BuSO Sint-Idesbald konden vrijdagochtend met een heuse bouwrobot aan de slag.  ‘Robbie’, zoals de robot heet, is een pneumatische arm waarmee zware snelbouwstenen een pak makkelijker en sneller geplaatst kunnen worden.

De robotarm biedt een oplossing voor de fysieke klachten waarmee bouwvakkers vaak geconfronteerd worden. “Robbie werd twee jaar geleden ontwikkeld en wordt nu al op veel werven ingezet”, vertelt Sammy Decoene van RTC West-Vlaanderen. “Samen met Constructiv (de dienstverlenende organisatie van de bouwsector, nvdr) bieden we scholen de kans om met deze cobot te leren werken. Telkens stellen we de arm een paar dagen gratis ter beschikking van scholen. Sint-Idesbald is al de achtste school in West-Vlaanderen die gebruikt maakt van dit aanbod. Met het initiatief willen we enerzijds het belang van ergonomie in de bouw benadrukken, terwijl we ook een job in de bouw aantrekkelijker hopen te maken.”

Imago van sector

Dat laatste is belangrijk, want de instroom van nieuwe krachten staat al lang op een laag pitje. Ook Sint-Idesbald, waar negen leerlingen in de opleiding bouw zitten, merkt dat. “De interesse voor een job in de bouw zit al jaren in dalende lijn”, zegt leerkracht Bouw Kristof Termote. “Het is nochtans een mooie stiel. Toen we met de school de kans kregen deze robot te lenen, aarzelden we geen seconde. Het imago van de sector kan zeker een duwtje in de rug gebruiken en met zulke initiatieven tonen we dat ook in de bouwsector de technologie niet stilstaat. Bovendien bewijst het dat het cliché dat het altijd loodzwaar werken is in de bouw niet klopt.”

Online krantenartikel

VANACKER, S., 'Leerlingen Sint-Idesbald experimenteren met bouwrobot: “Robbie kan job in de bouw aantrekkelijker maken"', HLN, 10 december 2021.

Interesse? 'Metselrobot Robbie & verlijmen van stenen' gaat door op aanvraag in de school!